Home » Media

Onderstaand artikel van Onno Lakeman is gepubliceerd door MAX Magazine - week 12 - 2018

EenVandaag

Heeft klaverjassen een nieuw jasje nodig?

  1. 11-12-2017
  2. Binnenland
  3. Verslag: Ferry Stoop
  4. Redactie: Josefin Hoenders

Door de jeugd wordt liever met Pokémonkaarten gespeeld, gepokerd of een spelletje Shithead gedaan dan een jasje gelegd bij het klaverjassen. Daardoor wordt het klaverjassen met uitsterven bedreigd. Hoog tijd voor verandering vindt Jan Kokke, voorzitter van de Kaart Bond Nederland. Het klaverjassen moet weer hip and happening worden. Maar dat is moeilijker gezegd dan gedaan. En hoe erg is het dat een kaartspel uitsterft? 

Het eens zo populaire miezenmauzen wordt ook nauwelijks meer gespeeld, maar is dat erg? Kokke vindt van wel: ‘zijn’ klaverjassen bestaat al sinds de 18e eeuw en was vroeger een van de populairste spellen om te spelen. Het verbindt en verbroedert -niet voor niets adviseerde Joris Mathhijsen het Nederlands elftal vorig jaar met elkaar te gaan klaverjassen, om de teamspirit te verhogen en het brein scherp te houden. 

Oubollig

Tegenwoordig bestaan er nog steeds klaverjasclubs door heel Nederland, maar de aanwas van de jongere generaties laat op zich wachten. Kokke’s hoop is gevestigd op jongeren zoals de 25-jarige Rick Veldman, die nog steeds wekelijks vol passie ‘een jasje leggen’. “Klaverjassen is in mijn ogen de ideale manier om een biertje te drinken met vrienden op een vrije avond.”

Bij de vriendenkring van Rick ontbreekt het niet aan spelers. Er zijn altijd genoeg mensen om een viertal te kunnen vormen. Toch heeft hij het idee dat klaverjassen vaak nog als ‘oubollig’ wordt gezien, iets waar hij het niet mee eens is.

De Volkskrant

Het klopt: klaverjassen sterft snel uit 

Gemiddeld genomen halveerde het ledental van klaverjas-verenigingen van haast 40 tien jaar geleden naar 20 nu.

 En nog al wat verenigingen zijn helemaal gestopt.

  • © Maarten Keulemans

 

door Maarten Keulemans (8 november 2017)

 De Gelderlander en Algemeen Dagblad

De site van de NOS en Omroep Gelderland

 Klaverjasser Jan Kokke Omroep Gelderland

 

De drijvende kracht achter het NK Klaverjassen zegt dat het kaartspel met uitsterven wordt bedreigd. Zondag begint het Nederlands kampioenschap in Hoenderloo, maar de interesse is niet groot. Het aantal deelnemers aan het NK is de afgelopen vijftien jaar bijna gehalveerd.

In 2002 deden nog 66 koppels mee, nu zijn dat er nog maar 34, zegt organisator Jan Kokke tegen Omroep Gelderland. "Bij toernooien loopt het schrikbarend terug. Er komt geen jeugd bij."

Bij zijn eigen vereniging, kaartclub De Koning in Arnhem, ziet Kokke dezelfde trend. De club is opgericht in 1994 en kende ooit tijden dat een ledenstop nodig was. Maar die tijden zijn al lang voorbij: Kokke vraagt zich af of over tien of twintig jaar nog wel wordt geklaverjast.